Benim Adım Boxxy

İnternet komik sıradışı bir alem prenses. Yıllar sonra birileri dönüp bugünlerde yaptıklarımıza dijital arkeolojik bir bakış atsa tanık olacağı cins şakalar ve garip tartışmalar karşısında herhalde tam anlamıyla şoke olurdu. Çoğu internet memleri için bu geçerli -kontext, delilik ve arkadaş baskısı karışımı bir süreliğine komik olan birkartopu etkisi yaratıyor, kısa süre sonra da sıradan ve sıkıcı olup etkisini yitiriyor. Rickrolling yapan kaldı mı?

Ama bazen daha da ileri gidip anonim bir kişiyi elle tutulur hiç bir sebep olmadan ünlü de yapabiliyor. Boxxy’in hikayesi böyle bir hikaye, kimliği bilinmeyen genç bir youtube kullanıcısı bir kaç hafta içinde anonim grubunu da bünyesinde barından 4chan gibi dünyanın en büyük görsel forumlarından birinde iç savaşa yol açabiliyor.

Hikaye 2008 yılında ismi bilinmeyen, koyu makyajlı genç bir kızın Gaia Online sitesinde tanıştığı birisi için bir vlog hazırlaması ile başlıyor. Videoyu Boxxy nickname’i ile youtube’a yükler.

(İngilizcesi kassa bile bir süre izleyesin prenses, sadece yüz, mimikler, ses tonu üzerinden nasıl birisi hakkında konuşuyoruz bir fikrin olsun, konuştuğu şeylerin çok bir önemi yok, Admiral Awesome (Adi) isimli bir adama aşkını anlatıyor)

Olay bundan ibaretti, hiperaktif, muhtemelen ADD (attention deficit disorder ya da dikkat bozukluğu rahatsızlığı), abartılı mimikleri olan bir vloggerın internette tanıştığı bir çocuğa hazırladığı videosu ve olay orada kalır. Ya da bir 12 ay kadar öyle kaldı demek lazım.

2009 yılına girilirken, o zamana kadar youtube’un mahsenlerinde farkedilmeden duran bu video i-am-bored (canım sıkılıyor) sitesine, oradan da 4chan’in bir çok internet meminin de doğum yeri olan /b/ forumuna postalandı. Nedeni bilinmiyor. Boxxy kendisi mi postalamıştı? Yoksa o sadece webcam yaklaşımını, ADD ve garip enerjik tavırlarını beğenen fanlari için bir araç mıydı?

Takip eden günler içinde Boxxy 4chan’da ciddi bir tartışmaya neden oldu. Site ikiye ayrılmıştı, bir tarafta Boxxy’yi ve temsil ettiği şeyleri seven fedaileri, diğer tarafta Boxxy’den ve onun fanlarindan nefret edenler. Fanlari Boxxy’yi /b/’nin kraliçesi ilan ederler, nefret edenler buna şiddetle karşı çıkıp onun bu kadar yaygınlaşmaya başlamasını 4channın kanseri olarak nitelerler, ilgi manyağı olduğunu iddaa etikleri bir kızın bu kadar yüceltilmesini sindiremezler. Forumlarda açılan her konu bir şekilde Boxxy spami ya da Boxxy ayar savaşlarıyla dolup taşıyordu. Öyle ki sayfayı her yüklediğinizde 5-6 ayrı Boxxy tartışması görmek mümkündür. Tartışmanın merkezinde ise Boxxy’in bir troll mu yoksa gerçek bir insan mı olduğu yatıyordu. Malum 4chan’in /b/ forumu şiddet ve porno dahil her türlü pisliği barındırır ama özellikle de troll mühendisliği doktora tezi için biçilmiş kaftandır.

En sonunda yüzlerce 4chanlı Operasyon Valkyrie adıyla Boxxy’in Youtube hesabını ve birkaç başka siteyi hackleyip gerçek kimliğini ele geçirmeye çalışır ama videolarını yayından kaldırmak dışında pek başarılı olamazlar. Bir yıldır ortalıklarda olmayan birini bulmaya çalışmak samanlıkta iğne aramaya benzer. Bu arada 4chan üzerinden Boxxy’in populeritesi gün geçtikçe hızla artmaktadır, youtube kullanıcıları da parodi ve remix videolarla Boxxy savaşına katilmakda gecikmezler. Youtbeda aratırsan yüzlercesini bulabilirsin prenses. Abartı mimiklerini, garip heyecanlı konuşma tarzının tiye alındığı bu videolardan aşağıda ki Boxxy’in orjinal videosundan remixlenerek hazırlanmış video özellikle kayda değer:

Kopan fırtınanın ardına 10 Ocakta Boxxy youtube’a yeni bir hesap açıp eski videolarını tekrar yükleyip, yeni bir video ile de hakkındaki iddaalara yanıt verir. Troll veya ADD olmadığını, videolardaki kişinin gerçekten kendisi olduğunu, bir uyuşturucu da kullanmadığı söyler. Daha da ilginç olan nokta Boxxy’nin Operasyon Valkyrie süresince 4chan’ı hiç sesini çıkarmadan takip ettiğinin ortaya çıkması. Hatta kendisi 4chan’a bir kaç fotusunu bile yüklemiş. Video da tartışmalara bir son vermez, tam tersine iyice körükler.

Bu arada 4chan ilginç bir protestoya şahit olur. Boxxy’ye yönelen ilgiden rahatsız olan kızlar, ilgiyi başka bir tarafa çekmek için vücudlarına yazdıkları Boxxy nefret mesajlarının fotolarını 4chan’a yüklemeye başlarlar. Bu protestoyu başlatanların japon olduklarından şüphelenmiyor değilim hani. 4chan’dakilerin yorumlarına göre /b/ 24 saat içerisinde, geçen bir yıldan fazla sayıda dişi vücut parçalarına şahit olur. Bu protesto tüm Boxxy vakası içindeki en büyük kazanım olarak nitelenir. Yine de 4chan’da genel kanı en derinde kadınların hepsinin kıskanç ilgi manyakları oldugudur.

Operasyon Valkrie’nin başarısızlığı üzerine en az 11 kişiden oluşan ‘Center for Boxxy Control and Restriction'(Boxxy Kontrol ve Kısıtlama), kısaca CBRC, 4chan /b/’de ortaya çıkar. Operasyon [Removed] (Kaldırıldı) adıyla özel chat odalarında toplanmaya ve 4chan’in kanseri dedikleri Boxxy saçmalıklarından nasıl kurtaracaklarına dair planlar yapmaya başlarlar. CBRC, Boxxy’in yeni youtube hesabını ele geçirir ve bütün videolarını yayından kaldırıp başka bir video yüklememesi uyarısıyla bir tehdit videosu bırakırlar. Aynı zamanda gerçek ismini, telefon numarasını ve adresini ele geçirdiklerini iddaa ederler ve 4chan’a Boxxy’ye ait olduğu öne sürelen bilgiler sızmaya başlar. Youtbe da ise Boxxy’in ikinci videosu da onlarca farkli şekilde remixlenmektedir bu arada:

Bir internet eğlencesi olarak başlayan şey giderek bir insan avına dönüşmektedir, 16 yaşındaki bir kıza karşı tüm internet çakalları. Baxxy’den nefret edenlerin 4chan’a saldırmasıyla olaylar doruğa tırmanır. Nefret eden grup, Boxxy’nin 4chan forumlarında bu kadar yer kaplamasını protesto etmek için 4chan’a anonim eylemlerinden bildiğimiz denial of service (DOS) atağı düzenleyip siteyi bir süreliğine devre dışı bırakırlar. Bunun üzerine 4chan modlari devreye girip mesajında Boxxy ismini kullanan ip’leri yasaklamaya başlarlar. 4chan kendi bu şekilde Boxxy’den kurtarır ama Boxxy memi internette yayılmaya devam eder, zamanla ilgi giderek azalsa da.

Boxxy CBRC’in uyarısından ve 4chanda dönen evini ziyaret etme mesajlarından korkmuş olacak ki uzun bir süre bir daha video yüklemez. Fanları da Boxxy’yi seviyorsanız ondan gerekmedikçe bahsetmeyın kampanyaları düzenlerlerler. Boxxy yaklaşık bir yıl sonra yüklediği videosunda daha farklı bir profil çizer, fanlarını sevindirse de eskisi kadar ilgi çekmez.

Bütün bu Boxxy macerasında gerzek bir taraf var elbet prenses, ama bağımlılık yapan eğlenceli bir tarafı da yok değil hani. Kendi deyimleri ile, 4chan’ın /b/tard’larının (ingilizce retard yani gerzek ve bastard yani piç kelimelerinden türettikleri bir harf oyunu) eğlence anlayışı senden benden biraz farklı. İşin asıl ilginç yanı ise, yeni yeni ürettikleri şeyler ile senin benim eğlence anlayışımızı da değiştiriyor olmaları.

ps: Boxxy vakasında olayların gelişimini adım adım detaylı olarak anlatan bir kaynak şurada, 4chan tayfasının kendi ağzından videolu fotolu anlatım ise dramatika ansiklopedilerinde, bir internet memi olarak analizi de burada.

Yorumlar
4 Yorum to “Benim Adım Boxxy”
  1. Barış says:

    “Bunun üzerine 4chan mootlari devreye girip mesajında Boxxy ismini …” diye bir cümle var, mootları değil de modları olması gerek zira moot (m00t), 4chan boardunu kuran Christopher Poole’un takma adıdır..

    Bir de /b/tard kelimesi sadece retard’dan değil bastard’dan da gelmektedir.. Yarı retard yarı bastard diyebiliriz..

  2. Nazım says:

    Eyvallah Baris, ikisini de duzelttim

  3. Mephisto says:

    boxxy haplanmamış ama yaptığı video insanı uyuşturuyor bi nevi freak show ve hayatımın 8 dakikası bu saçmalığın içinde gitmiş durumda sanırım boxxy ve fanları istediğine ulaştı.

  4. Emel says:

    Dedim ki bir bakayım nasıl bişeymiş bu. Karşıma tanıdık bir sayfa geldi elbet, 5651 sayılı yasa uyarınca diye başlayıp ölece devam eden…

Yorum Bırakın