Anonim Intifada: Dijital Itaatsizlik

1 Aralik 2006, sabah saatleri, amerikali beyaz irkci ve antisemitist Harold Charles “Hal” Turner’in websayfasinin serverlarinda her sey yolunda. Islemciler X1190A 250MHz de, X1192A 300MHz de X1194A 400MHz de seyrediyor, cpu sicakliklari 30 C, 32 C ve 34 C derece civarlarinda, sistem kaynaklarinin sadece %8 i kullanimda. Sitede 120 tane ziyaretci var. Ortalama bandwidth kullanimi saniyede 10mb. Saat 11:00 civarinda serverlarda bir hareketlilik oluyor, site ani ziyaretci trafigine maruz kalmaya basliyor. 500 ziyaretci, 1000 ziyaretci, 2000 ziyaretci, islemcilerin sicakliklari 0.5 C derece yukseliyor, isiyi dengelemek icin X1196A devreye giriyor, 4000 ziyaretci, 6000 ziyaretci, bandwidth kullanimi saniyede ortalama 100mb’e cikiyor, 10.000 ziyaretci bariyeri asiliyor, kaliforniyadaki serverlar amerikadan gelen trafikle ilgilenirken avrupadan gelen trafik budapestedeki yedek serverlara yonlendiriliyor, bu arada sitedeki aktif kullanici sayisi 20.000’e gelirken, islemlecilerin sicakliklari 35 C dereceye yaklasiyor, bandwith kullanimi tum serveler icin saniyede 120mb limitine dayanmis, ve ogleden sonra saat 1 sularinda Hal Turner’in sitesi yayin disi kaliyor, serverlar daha fazla yuku kaldiramayacaklarindan baglantilari fes edip sogutmaya geciyorlar. Site bir iki gun sonra tekrar yayina gecse de aralik ve ocak ayi boyunca bu tarz ani ziyaretci akinlarina maruz kalip ara ara yayinina ara vermek zorunda kaliyor ve asiri bandwith kullanimindan dolayi binlerce dolar zarara ugruyor.

12 Temmuz 2006, aksam uzeri, sanal bir dunyada sosyal networking sitesi olan habbo serverlarinda siradan bir gun. 7606 kullanici online. Aniden siteye yuzlerce yeni kullanici uye olmaya basliyor, hepsi Pulp Fiction’daki Samuel Jackson tarzi takim elbise ve afrikan stili sac kesimli avatarli. Once sitenin sanal havuzunu bloke ediyorlar, AIDS sebebiyle kullanima kapali oldugu gerecesiyle. Sitenin cesitli yerlerinde swastika sekilleri olusturup butun forumlari sacma sapan internet degisleri ile sisiriyorlar. Forum yoneticileri alarma gecip butun afrika sac kesimli takim elbiseli kullanicilari yasaklamaya ve siteden atmaya baslayinca baslayinca bu sefer kendilerine irkcilik yapildigi gerekcesiyle siteden sikayetci oluyorlar.

18 Ocak 2008’de bu sefer project chanology ile ortaya cikiyorlar. Scientology kilisesinin Tom Cruise ile yaptigi bir ropotaj internete siziyor ve youtube a yukleniyor. Kilise telif haklari ihlalinden videonun kaldirilmasi icin youtube’a dava acinca karsilarinda chanology projesini buluyor. Kilisenin davranisinin internette sansur anlamina geldigini savunan chanology projesinin uyeleri scientology kilisesinin websitelerine insan ataklari duzenlemeye, arama merkezlerini telefon ataklarina, faks merkezlerine ise sim siyah fakslar (kartuslarini tuketmek icin) yagdirmaya basliyor. Ilk dalga ataklarin ardindan 21 Ocakda anonim grubu youtubeda yayinladigi video ile niyetlerini ve taleplerini scientology kilisesine iletiyor ve bu videoyu takiben scientology’e karsi savas actiklarini ve kiliseyi ve scientology teknoloji ussunu hedef alicaklarini bir basin aciklamasi ile ilan ediyorlar. Ocak 28’de youtube’da insanlari scientology kilisesine karsi eyleme cagiran yeni bir video yayinlaniyor ve 10 Subat 2008’de Orlando, Floridadaki scientology kiliseleri genel merkezi onunde 2 milyonu askin kisinin katilimiyla gerceklesen bir gosteri duzenleniyor. Ayni gun dunyanin 93 farkli ulkesinde scientology kiliseleri onunde gosteriler duzenleniyor. Gosteriye katilanlari cogu, V for Vendetta filminden alinmis Guy Fawkes masklari takiyorlar. Sonraki aylarda da farkli merkezlerde protestolar duzenlenmeye devam ediyor.

Kim bunlar? Kendine anonim diyen herkes, anonim olarak hareket eden herkes. Sen, ben, hic kimse veya dedigim gibi herkes. Anonim internetteki bir cok alt kultur icin kullanilan takma bir isim. Cogu internetin yerlisi, sanal alemi ve onun aciklarini cok iyi biliyorlar. Hic birimiz hepimiz kadar acimasiz degiliz diyorlar. Hem bir sistem elestirisi hem de bir oz-elestiri olarak. Internette tek bir site ile onlari ozlestirmek haksizlik olur, ama 4chan veya Futaba gibi goruntu forumlarina takiliyorlar, wikileri var, dramatika ansiklopedileri var, bellirli forumlarda bulusuyorlar, protesto organize etmek icin facebook gruplari kullaniyorlar. Liderleri yok, yuzleri yok, isimleri yok, kimlikleri yok, ideolojileri yok, buyuk hayalleri yok. Kaba sabalar, eglence duskunuler, kufurlu imla hatalari ile dolu konusuyor kadinlara zencilere escinsellere saygisiz davraniyorlar, kadinlarin zencilerin ve escinsellerinde onlara saygisiz davranmalarini gulerek karsiladiklari gibi. Ici bos saygi sozleri yerine, bayagiligi tercih ediyorlar. Anonim itaatsizligin 21yy’daki yeni dijital formu. Anonim unutmaz ve affetmez diyorlar. Her an her hangi bir yerden ortaya cikabilirler. Bekleyip gorucez.

NazIm

ps1: Hal Turner’in sitesinin cokertilmesindeki teknik detaylar ve rakamlar tamamen hayal urunudur, ciddiye almayiniz. Anonim ve gerceklestirdikleri baska eylemler hakkinda bilgi icin wikipediada kendileri ilgili yazidan baslayabilirsiniz.

ps2: Bu tip dijital itaatsizligin adina hacktivizm deniyormus, aktivizm amacli hacking benzeri sivil itaatsizlik hareketleri.

Yorumlar
6 Yorum to “Anonim Intifada: Dijital Itaatsizlik”
  1. Ayşem Mert says:

    Sanat alemindeki anonimlerin icinde en basarili buldugum Luther Blissett projesi. Wiki der ki;
    “Luther Blissett is a multiple-use name, an “open reputation” informally adopted and shared by hundreds of artists and social activists all over Europe and South America since 1994. […] For reasons that remain unknown, the name was borrowed from a 1980s English football player of Afro-Caribbean origins.”
    Kendisine ait (diyebilirsek) en harika sanat eseri ise siklikla tavsiye ettigim q adli roman bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/Q_(novel)
    protestanlik tarihini inanilmaz heyecan verici bir sekilde anlatan kitabi bedava indirebilir, italyan bir yazar komunune ait olan bu kitabin yanisira diger projeleri de linkleri takip ederek bulabilirsiniz.

  2. Nazim Keven says:

    Benim bu yaziyi yazdigim gunlerde anonymous bir baska eylem gerceklestirmis aslinda, youtube'a bir atak duzenleyip binlerce porno video upload etmisler. bbc'nin haberi:

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8061979.stm

    Bir de gecen yil google'in en cok arananlar listesine ilginc bir saldiri duzenlenmis ve swastika sembolu bir numaraya getirilmis, onunla ilgili haber de:

    http://articles.latimes.com/2008/jul/12/entertainment/et-swastika12?pg=1

    isin en komik yani, 4chan forumlarina postalan yazilarin kaydi tutulmuyor, yani isler tam anonimlesiyor bir iki gun icinde, gercektende 4chan'da mi organize edildi yoksa baska bir yerde mi tam muamma

  3. Anonymous says:

    Anonymous…

    Herding cats, where shepherds are also cats.

  4. Anonymous says:

    4chan'i halka bu kadar yaymak çok akıllıca değil, insanımızın ahlakı bozulur. Bilgisayarında farkında olmadıkları megabaytlarca CP bulunduracak olanlara yazık (anlayan anladı).

    Bir de; postların kaydı tutulmuyor evet, ama bir-iki gün içinde değil, eğer o konuya yazan olmazsa kaydın silinmesi 5 dakika sürmüyor genelde.

  5. Elif says:

    8 Haziran 2011 itibariyle, Anonymous grubu, Telekomunikasyon Iletisim Baskanligi sitesini bloke eder. Burada: http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/638208-siber-savas-basladi

    ifade ozgurlugu verilmezse, itinayla ALINIR!

Yorum Bırakın