Şehirde ekolojik yaşam

Mesgulüm, şehirdeyim, ekolojistim diye sayıklanıyorum ama büyük şehirde ekolojik yaşam mümkün değil demeyin…. Ben hala bugünkü şehir yaşami mantığının tamamiyle sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum; zira bu sistem içinde yediğimizi içtiğimizi istediğimiz biçimde üretmek mümkün değil ama isteyince şehir şartlarında da ekolojik dengeler kurulabiliyor. Aşağıya İmece Evi‘nin e-posta listesine düşen, şehirde ekolojik yaşamın nasıl mümkün olduğunu anlatan bir mektubu yapıştırıyorum. Cesaret edemeyenlere ilham verir umarım:

merhaba arkadaşlar,

insan hem metropolün hengamesinde koşuşturup hemde ekolojik nasıl yaşar? bu mümkün mü? aslında ertelediğimiz ,bilerek veya bilmeyerek es geçtiğimiz ayrıntılarda gizli herşey. yaşam biçimimizi belirleyen bu ayrıntılara biz müdahale ettik.bakın neler oldu.

kül suyu ile bulaşık makinası ve çamaşır makinası deterjanından kurtulduk. toprakana sitesinden temin ettiğimiz kavlıca unu sayesinde nohut mayalı ekmeğimizi kendimiz üretiyoruz. her cumartesi feriköyden pazar alışverişi sayesinde organik sebze ve meyveye ulaşıyoruz. meşe odunu yaktığımız kuzinemizden elde ettiğimiz kaliteli kül sayesinde çevremize külsuyu dağıtabiliyoruz. sıcak su elde ediyoruz, ekmek, kumpir yapabiliyor, kestane kebap ve gel keyfim gel yapabiliyoruz. aldığımız sebzeleri balkonda iki karton kutuyu iç içe koyarak daha sağlıklı saklama yapıyoruz. buzdolabına sebze ve meyve koymuyoruz. pazara veya başka bir alışverişe gittiğimizde yanimizda sepet ve file olduğundan poşete son verdik. peçete sadece tuvalette var. mutfakta ve yemekte yıkanabilir bez peçete kullanıyoruz ve kül suyu harika temizliyor. sadece zeytin yağı kullanıyoruz. banyoda sadece zeytin yağlı sabun kullanıyoruz. imeceevi dükkanından salça, zeytinyağı, sabun, şifalı otlar, sirke gibi gıdaları da alıyoruz. marketten hiç bir alışveriş yapmıyoruz.

sevgiler.
balıkçı musto.

Yorum Bırakın