Fotoğrafta Küçük Prens Efekti
Prenses, sana bu hafta geçenlerde keşfettiğim yeni bir fotoğrafçılık oyunuyla geliyorum. Bir yandan da tırsıyorum; ciddi fotoğrafçılarımız bu minik oyunlara kızıyorlar mıdır acaba diye ama çok da takmayarak yoluma devam ediyorum.
Daha önce fotoğrafta ışıkla boyama tekniği hakkında birkaç ipucu vermiştim. Şimdiki efektimiz de en az onun kadar, hatta belki ondan daha da keyifli bir teknik (daha zahmetsiz olduğu kesin). Bu tekniğimizin adı “Little Planet Effect”, yani Küçük Gezegen Efekti. Ben kendimce bu efekte küçük prens efekti diyorum, sebebini de örnek fotolarda göreceksin.
Öncelikle sana çektiğim bir kaç fotoğrafı göstereyim ki neyden bahsettiğim hakkında bir fikrin olsun. Sonra da fotoğrafları çekerken keşfettiğim birkaç kullanışlı yöntemden bahsedeyim.
Çok hoş görünüyorlar değil mi? Bu gezegen efektini aslında 360 derece çekilmiş panoromik fotoğraflara uygulamak daha verimli olur ama bu kesinlikle herhangi bir fotoğrafa eklenemez demek değil. Ben bunları telefonuma yüklediğim bir uygulama ile çektim. Bendeki uygulama geniş açı ya da panaroma çekmiyor fakat çıkacak karenin neye benzediğini sana göstererek aslında büyük bir avantaja sahip olmanı sağlıyor. Zira kareyi önceden görebiliyor olmak aşağıda sayacağım ayrıntılara dikkat ederken çok işine yarıyor.
Bak sırf senin için prenses, evden çıktım ve 1-2 fotoğraf çektim. İlk göreceğin fotoğraf normal bildiğin düz çekim bir foto, ikincisi de gezegen efektli hali. Bu iki fotoğraf üstünden nelere dikkat etmen gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
Herşeyden önce bu tür fotoğraflarda genişçe bir gökyüzü çekmen pek kullanışlı oluyor. Zira bu fotoğraf yuvarlağa çevrildiğinde o gökyüzü en dıştaki çerçeveni oluşturarak içerideki ayrıntıların daha hoş görünmesini sağlıyor. Tabii bu genişlik gökyüzü olmak zorunda değil, güzel görüneceğini düşündüğün herhangi bir dokuyu sana çerçeve olması için kötü emellerine alet edebilirsin.
İkinci olarak keşfettiğim; fotoğrafın iki ucunda da yükseklik olarak birbirine yakın iki obje olması. Çünkü fotoğrafımızı yuvarlağa döndüğümüzde birleşme yerini onlar sağlayacaklarından daha yumuşak bir geçiş olmuş oluyor. Bu iki ucun renklerini de birbirine yakın tutabilirsen benim yukarda yaşadığım birleşme noktasındaki renk farkı sıkıntısını yaşamamış olursun.
Bir diğeri, fotoğraftaki katmanları yaratmak. Misal aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi İstanbul’da boğazın kenarında durduğunu düşün. Ben caddenin karşısındayım bu fotoğrafta. Kendime katman olarak önce asfaltı, sonra yol kenarındaki koruma demirlerini, sonra da denizi seçmişim. Çıkan sonuç ortada. Eğer bu fotoğraflar için önizleme yapabileceğin bir alet olmayacaksa yanında bunları aklından canlandırmaya çalışman gerekecek ama zamanla alışacaksındır.
Şimdi gelelim yöntemlere. Dediğim gibi bu yöntemi 360 derece çektiğin panoramik fotoğraflara ya da uygun olabileceğini düşündüğün herhangi bir fotoğrafına photoshop sayesinde uygulayabilisin. Bunun nasıl yapıldığını gösteren videolar var internette. Bu sevimli ve aynı zamanda gıcık tipli amca photoshop’ta efekti nasıl uygulayabileceğin hakkında fikir sahibi edecektir seni. Ben photoshoptan anlamadığım ve herşeyin hazırına konmayı sevdiğim için bir iphone uygulaması kullanıyorum. Adı TinyWorld. TinyWorld sana çekeceğin fotoğrafı bu gezegen efektiyle birlikte görmene izin verdiği için bence çok kullanışlı. Evet biliyorum o eski nostaljiklik yok; çek, eve gel, photoshop’u aç, efektini uygula, sonra gör… (modern zaman nostaljikliği oldu bu da ama olur o kadar.) TinyWorld çok kötü bir çözünürlükte de kaydetmiyor fotoğrafları. Gayet, makul ölçülerde herşey. Bunun dışında başka bir iphone uygulaması Tiny Planets. Tiny Planets’da önizleme yok ama istediğin bir fotoğrafı yükleyebiliyorsun ve bahsettiğim birleşme yerindeki sıkıntı konusunda daha başarılı. Bir de Tiny Planets’da fotoyu dıştan içe mi, içten dışa mı bükeceğine karar verebiliyorsun. Bunun da birkaç örneği aşağıda mevcut. Eminim muadili olan veya olacak bir çok uygulama vardır. Sen de yenilerini keşfedersen ve yorumlara eklersen hep beraber oynarız.