kizilderililerden burclara


ben biraz burclara hevesli adamim, arkasinda cok bilimsel bir gerceklik olmadigini bilmeme ragmen. Dusnurken fark ettim, bizim burclarla ile kizildrilerin bir birlerine verdikleri isimler arasinda fonksiyon acisandan buyuk benzerlikler var. kizilderiler her dogan cocuga onun ruhunun simgesi olduguna inanilan ve ona ozel olan anlamli bir isim verirlerdi. ucan kartal, vahsi ayi, ossuran boga falan biliyorsunuz o taddaki isimleri. simdi her cocuga ruhunu karakterini simgeleyen boyle manali sukela isim bulmak kolay degil, bir de kim ugrasicak allahini seversen. zaten o kadar da karakterli insan gelmiyor artik dunyaya eskisi gibi, ozellikle modern bati toplumlarinda. herkes sehirlere koylere tikilali beri oyle farklilik gelistirmek ossuran boga olmak kolay degil tabi, bagimlisin ese dosta ne de olsa cikip ulu orta ossuramazsin, ayip olur. ama yine de insaniz ya istiyoruz soyle mistik kozmik bir yanimiz olsun, soyle bizi, karakterimizi kartallarla, ayilarla ortak kilan sik bir tanimlamamiz olsun, gezegenlerden fezadan gelsin o sey, biz bize dokunmadan kendimizi ovelim, baskasina dokunmadan da baskisini yerelim. daha da otesi, baska birisinin nasil davranicagini bilelim, ossuran bogalarin yakininda gezinmeyelim. kizilderilerin bilgeligi biraz burada sanirim, sen senin muhtesem karakterini tanimladigini saniyorsun isminin, ama isminin asil fonksiyonu toplulukta yasayan insanlar icin: onlar senin nasil biri oldugunu isminden cikariyorlar, sana ona gore muamele yapiyorlar. akli olan kimse vahsi ayi isimli birisine dalasmaz ne de olsa, ama ismini bilmiyorsan kazara denk gelip basina bela alabilirsin. yani sen ismin pozitif yanlari ile mesgulken, cevrendekiler asil negatif ozelliklerine bakip ona gore pozisyon aliyorlar ki seninle catismasinlar.

burclar bu ihtiyaci iyi ve kolay yoldan karsiliyor. kimsenin sen dogdugunda sana bakip ruhunu tanimlayan bir manali soz obecigi ile gelmesine gerek yok, dogar dogmaz otomatikman gunes sistemi uzerinden ataniyor sana bir karakter, ne de olsa aylara gunlere indirgemisiz olayi. ilerde yirmili otuzlu yaslarina gelene kadar da yatiyor icinde o mucevher, ta ki sen kendi karakterini evrensel olcekte ovecek ve baskalarini yerecek bir arayisa girene kadar. iste o nokta da, icindeki sakli cevher saliniyor disariya, ben akrepim lan savulun diyor, kimisi de o akrep abi cok gururludurlar cekilmez hic demeye basliyor. daha da bir percinleniyor tabi akrebin gururu uzaktan uzaga onu elestirenleri uyunca.

ama harbiden de bakiyorsun adama, valla aynen akrep, veya kova veya baska bir sey. allah allah diyorsun, nasil oluyor da bu burclar dogru tahmin ediyor gunes sistemi uzerinden, ulan su merkur venusde var bir bit yenigi diyorsun. ama fark etmedigin, kendi burcunu benimseyen insanlar zaten astrolojiyi kabulleniyor, benimsemeyen bir ton insan sacmalik bu diyor. yani, sen az cok o karakterde biri isen burcunda senin karakterine az cok uydugu icin, sen astorolojiyi kabul ediyorsun: seni bildi ya en derin detayina kadar, o zaman baskalarini da bilebilirsin astrolojiyi kullanarak. zaten burclar muglak genel hatlarla cizilmis, zaten dedik cok farkli karakterli insan gelmiyor dunyaya, denk gelmeleri olasi zaten. bak cin burclarina, adamlar olayi yila cevirmisler, denk gelen sayisini iyice artiriyorlar. eh bir yilda bilmem kac milyon insan dogsa, bunun en az bir yuzde yirmisini tuttursam, onlar benim sistemin yeterince reklamini yaparlar. tutturmussa senin karakteri gizemli bir sekilde, nasil anlatmazsin baska insanlara.

ve sen astrolojiyi sallamayan insan evladi, anliyoruz ki ne yazik ki senin karaktere tutmamis, baska burclara bi bak derim belki tutan bir seyler cikar. ya da belki sen zodiak skalasinin disinda bir karaktersin, hic kimsede olmayan ozel tanimlanamayan bir karakterin var, baska bir gunes sisteminden gelen. o zaman gel sana da ossuran boga diyelim, yalniz dikkat et de astroloji ile alakali insanlarin yaninda karakterini ifsa etmeyesin, cok kiskanclar onlar, dayanamazlar ust bir karaktere, cekemezler onun kokusunu.

NazIm

Yorum Bırakın