#dirençizgiroman

dirençizgiroman1

Gezi Direnişinin birinci yıldönümü yaklaşırken sana çok güzel projeden bahsedelim istedik prenses: #direncizgiroman. Gezi’deki yaratıcılık dalgasının etkisiyle başlamış ve  Gezi ruhunu kağıda kaleme dökmeyi amaçlayan bir çizgi roman projesi bu. Yaklaşık 20 kişilik bir yazar-çizer kadrosu, Gezi Direnişini farklı farklı perspektiflerden anlatıyor. Editörlüğünü Can Yalçınkaya’nın üstlendiği, Fatih Yürür ve Serdar Kökçeoğlu‘nun da hikayeleriyle destek verdiği derlemenin yakında İngilizce ve Türkçe olarak basılması planlanıyor. Proje hakkında merak ettiğimiz soruları Can Yalçınkaya’ya sorduk.

Gezi Direnişi sırasında neredeydin?
Gezi parkına yapılan polis müdahelesini duyduğum sırada dünyanın öbür ucunda, Sydney’deydim. Fakat Sydney’de değil, İstanbul ya da Ankara’da olmayı istedim.

Olayların merkezinden uzakta olmak konusunda neler hissettin?
O sırada Türkiye’ye gidemediğim için elimden tek gelen şey bir internet aktivisti olmaktı. Ama bir süre sonra facebook ve twitter’da paylaşım yapmak yetmemeye başladı. Daha yaratıcı bir şeyler yapma isteği duydum. Direnişin körüklediği yaratıcılık dalgası beni derinden etkiledi.

Bir çizgi roman antolojisi yapma fikri nasıl ortaya çıktı?
Çizgi roman antolojisi fikri, direnişe, sevdiğimiz bir sanat dalı aracılığıyla dahil olma arzusundan doğdu. Kısmen Occupy Comics projesinden ilham aldık. Ayrıca, direnişin ilk haftalarında paylaşılan yüzlerce şarkı, video, ilüstrasyon, duvarlardaki grafiti ve yazılar bizi çok etkiledi. Genel bir yaratıcılık, mizah ve zeka havası oluşmuştu. Biz de çizgi roman yaparak bunun bir parçası olmak istedik.

DSC_4370

#ResistMyHeart” – Çizim Murat Gurdal Akkoc, Senaryo Can T. Yalcinkaya

Katılımcıları nasıl organize ettiniz? Kimler nasıl dahil oldu?
Bir çizgi roman antolojisi üretmek için ne yapabileceğimizi konuşmak adına internet üzerinden bir grup oluşturdum. Kısa zaman içinde 6-7 kişi senaryo yazmak istediklerini belirtti. Daha sonra bizimle aynı fikirleri paylaşan bazı cizerler bu senaryoları çizmeye gönüllü oldu. Bu garip bir kolektif oldu, çünkü hepimiz dünyanın farklı yerlerindeydik. Bazılarımız Türkiye’de, diğerleri Fransa, Almanya ve benim durumumda Avustralya gibi yerlerdeydi. Bu yüzden her şeyi internet üzerinden tartıştık. Hiyerarşik olmayan bir yapı kurduk ve senaryolar ve çizimlerle ilgili atölye çalışmaları yaptık.

Senaryo ve yayın kurulu kadrosunda Yigilante Kocagöz, Fatih Yürür, Linda Stark, Serdar Kökçeoğlu, Okan Bülbül ve Nihal Engin Vrana vardı. Hemen her üyesi dünyanın ya da Türkiye’nin başka bir yerinde yaşayan bir ekip. Çizer arkadaşlarımız internet üzerinden yaptığımız çağrılara cevap verdiler ya da biz projemizde yer almasını istediğimiz çizerlerle doğudan bağlantıya geçtik. Uğur Sertçelik, Sümeyye Kesgin, Ramazan Abbasoğlu, Burak Akerdem, Murat Gürdal Akkoç, Emre Yüce, Çağrı Coşkun, Esin, İlker Gazioğlu, Nazlı Cem, Beyazıt Kelçeoglu, A. Gökhan Gültekin, Zeynep Özatalay, Murat Başol, Utku Yavaşca, Ahmet Söğütlüoğlu, Pat Grant ve Sam Wallman çizim ve ilüstrasyonlarla katkıda bulundular.

Şu ana kadar ne kadar ilerleme kaydettiniz? Çizgi romanlarda ne gibi temalar öne çıkıyor?
Şu anda antolojiyi tamamlamak üzereyiz. 96 sayfa çizgi roman, illüstrasyon ve makaleler içerecek. Çizgi romanları neredeyse tamamladık, kitap tasarımı vb geri kalan işleri de önümüzdeki iki ayda tamamlamak istiyoruz. Farklı tarzlarda pek çok öykü ortaya çıktı: otobiyografik, bilim kurgu, romans, mizahi ve dram tarzı işler var.

f02d7221add836e4363ae3adfc083879_large

“War Dogs” Çizim Burak Akerdem, Senaryo Yigilante Kocagoz

Projeye fon sağlamak için bir Kickstarter kampanyası başlattınız…
Evet, İngilizce edisyon için böyle bir projemiz var. #dirençizgiroman’a ilk başladığımız sıralarda çizer arkadaşlarımıza emeklerinin karşılığı olarak makul bir telif ücreti ödemeye karar verdik. Çizgi romanların çok satmadığı Türkiye’de bu pek mümkün olmuyor. Kickstarter kampanyamız başarılı olursa gelen fonun büyük bir kısmını telif ücretleri için kullanacağız. Geri kalan fonlar kitabın basılması ve diğer ödüllerin üretilmesi için kullanılacak.Bunun dışında antolojimizi Türkçe olarak da eşzamanlı olarak yayınlama gayretinde olacağız.

Bu proje hakkında daha fazla bilgi için kickstarter sayfalarına bakabilirsin prenses.
Ayrıca Facebook ve Twitter’da da aktifler.

Yorumlar
Bir Yorum to “#dirençizgiroman”
  1. Hasan says:

    Güzel çalışma.

Yorum Bırakın