Son Surgun

orjinal adi le dernier exil olan muhtesem bir dragan babic romani son surgun. paris’in arka sokaklari, gettolari ve squattlarinda toplumdan sürgün edilmis olan marjinallerin, junkielerin ve anti-kahramanlarin yasamlarini anlatir. sadece topluma, devlet adi altindaki kurulu duzene ve toplumun kabul edilen yasam formlarina elestiri getirmekle kalmaz, orientalist triplerde hindistana gidip ot içmekten başka bir şey yapmayan turist-hippieleri, sehirlerin arka sokaklarinda uyusturucu ve seks kosusturmacasinda yasayip giden marjinalleri de ayni kalemde acimasizca elestirir. monotonlugun her formunu icsel olarak anlamsiz bulur. kamcilanan arzuyla uca dogru devamli yukselmek zorunda kalan zevkin pesinde kosmakta ayni raddede anlamsizdir, cunku mutlak tatmini olmayan bir eroinmanin eroin pesinde kosmasindan farksizdir. tum bu anlamsizliklar icinde devlet neyi yapabileceginizi neyi yapamayacaginizi geri donussuz bir bicimde tanimlayip, size bu tanimi dayattiginda, kendi savasinizi vermeniz gerekir, kendi bildiginiz yontemlerle onlarin anlayacagi bir dilde ve o nokta da yikim kacinilmazdir.

babic sert bir mesajla yola cikinca, anlatim dili olarak da mesajinin sertligini yansitabilmesi, okuyucuyunun dalgic kiyafetiyle textin icinden akip gitmesini onleyebilmek icin oldukca sert ve acimasiz bir anlatim dili secmekten baska bir caresi yoktu denebilir. bunu basardigi ise su goturmez, turkiye’de bir donem verilen toplatilma ve yakilma karari bile bence babic’in basarisini gosterir. bu ulkede amerikan sapigi gibi muhtesem ve son surgun’den kesinlikle daha mustehcen bir kitap best-seller olurken kimse sesini cikarmiyor, ama son surgun’u daha cikar cikmaz dava ediyorlar. babic’in mesaji canlarini acitti her halde!

anlatim dili olarak requiem for a dream’in final sahnesine benzetilebilir: hizli kamera gecisleri ile hayatin farkli an’larina ve durumlarina bakislar, ayni anda seks, arzu, mazosizm, sehvet, ciplaklik tum ayrintilari ile bir yanda, siddet, darp, kan, caresizlik baska bir yanda ve bekleyis, heyecan, umut baska bir yanda. bir duygu, bir an veya bir durum hic bir zaman yalniz degildir, her zaman ona eslik eden zit duygular, anlar veya durumlar ile birliktedir. ama bu kokteyl her zaman midenizi burkmak, nefesinizi tikamak icin hazirlanmistir.

babic’ten sert bir krose. hayat ile dovusmekten hoslananlara.

NazIm

Yorum Bırakın