Joffrey Golu Canavari

Dagda yururken karsinizdaki vadiden bir cig kopar ve uzerinize buyuk bir toz bulutu ile birlikte gelmeye baslarsa ne yaparsiniz? Snatch’in final sahnesini hatirla: Hic bir sey yapamazsin, donar kalirsin. Biz de oyle yaptik, donduk kaldik. Mekan Matier Buzulu, Joffre Golunun uc yuz dortyuz metre yukarilarinda Matier Dagi ile Joffre Dagi arasindaki gecide cikan vadide. Sicaklik gunesin buyuk yardimlari ile 3 derece civarlarinda, ogleden sonra saat 3 sulari.

Joffre daginin yamaclarindan kopan cigi gorunce oldugumuz yerde durup tedirginlikle izliyoruz kulvarin icinde akan kari, kulvarin kavis yaptigi yerde cig gozen kayboluyor. Onumde ilerlemekte olan Trey arkasini donup bana yukardaki cigi gordun mu diye soruyor, ben tedirgenlikle basimi sallayip gordum yanitini verdigim sirada o kulvarin bizim vadinin yamacinin kesistigi yerde asil buyuk cig patliyor ve buyuk bir toz bulutu yukseliyor. Iste asil cig bu ve iste asil donup kaldigimiz an da bu. Yuzmetre yukarimizda cikmayi plandigimiz noktaya yuklu bir toz kar cigi isabet etmisti, cigin daha da buyuyup bize dogru gelip gelmeyecegi hakkinda bir fikrimiz yoktu, aslinda o anda hic bir konuda hic bir fikrimiz yoktu, budistlerin pesinden kostuklari mutlak zihinsizlik anlarindan biri, tam da yillardir kafamizda tasigimiz saksiya asil ihtiyacimiz oldugu anda o bizi birakip gitmisti iste.
Insan dedigin komik bir mahlukat. Trey ile daha sonra konustugumuzda tam o anda, o buyuk toz bulutunu gordugumde ve ne yapacagami bilemedigimde fark ettigim sey cok kucuk oldugumdu dedi. Bir anda kendini Matier ve Joffre daglarinin arasindaki bi vadide, binyillardir orada bulunan Matier buzulunun yaninda, uzerine gelen cigla birlikte kucukcuk bir karincacik gibi hissetmek. Bu vahsi yerler bu zamansal ve uzamsal gigantik olcekler biz fani yaratiklar icin fazla buyuk kaciyor,biz her ne kadar bunu unutsakta habire. Aslinda daha bir gece once gok yuzunu kaplamis piril piril yildizlara bakarken anlamistik olcegimizi, -30 derece civarlarindaki donduran sogukta ne kadar zayif oldugumuzu anladigimiz gibi.

Benim ise o toz bulutunu gordugumde ilk aklima gelen kamerami cikarip bir fotograf cekmek oldu, hani onumde duran trey ile birlikte olcegi iyi verip ilginc bir kare cikarabilirdim ordan. Aninda cok sacma bulup yapmadim tabi. Dagci egitimim cigi gozlerimi ayirmadan izlememi salik veriyordu, orada bir turist gibi fotograf cekemezdim, Louvre Muzesini gezmiyordum sonucta.
Ilk toz bulutun ardindan cig uc-bes saniye kadar kisa ama bir omur kadar da uzun bir sure yamacin arkasinda kayboldu. Iki sey olabilirdi, birincisi ve kotu ihtimal, cig yamacin arkasindaki kari da onune katip daha da buyumus bir halde bizim de icinde bulundugumuz vadiye patlayabilir, ya da ikincisi ve iyi ihtimal, yamacin arkasinda gucunu kaybedip bizim vadide son kirintilarini birakabilirdi. Bu yaziyi yazdigima gore, ikinci ihtimal oldu, ki birinci ihtimal bile olsa biz yine de guvendeydik, cunku olasi bir cig ihtimaline karsi vadidin sol yamacinda kayalik karsiz guvenli bir bolgede yuruyorduk yani vadi tabaninda veya sag yamacta degildik.

Yine de bulundugun acimasiz ama bir o kadar da guzel ortamda onunde patlayan bir cig insani garip ve karmasik duygulara surukluyor. Hayatimda hic bu kadar yakindan bir cig gormemistim. Cig gecip gittikten sonra orada bir kayanin uzerine oturup durum degerlendirmesi yaptik. Soguk dag havasini sik araliklarla solurken, gunes isinlariyla paril paril parildayan binlerce yil yasindaki ne ciglar gormus gecirmis sakin buzula baktim uzun uzun. Matier buzulu gozume hic bu kadar guzel gozukmemisti o ana kadar.


NazIm

ps: Bu etkinlikte cektigim fotolara bakmak icin burayi tikla

Yorum Bırakın